Jaap, vertel eens, wie ben jij?

Ik ben Jaap van de Burgt, zeer recent 40 geworden en vader van 2 kinderen die me jong houden.

Na het afronden van mijn universitaire studie Bedrijfskunde ben ik via het supermarktwezen terecht gekomen bij VRO. Ik werk nu ongeveer 9 jaar voor VRO en ik vervul de functie van Director Services / Business Development Director.

Wat doe je?

Ik houd me bezig met het ontwikkelen van nieuwe dienstverleningen voor VRO Certification vanuit VRO Services. Enkele voorbeelden van nieuwe dienstverleningen zijn: WAS Compliance, PayChecked in Transport en de Perspectiefverklaring.

De laatste 2 jaar ben ik bezig geweest met de Wet Aanpak Schijnconstructies en dan met name het onderdeel ketenaansprakelijkheid voor verschuldigd loon.
Bij het ontstaan van deze wet zagen wij aankomen dat opdrachtgevers zekerheid zouden verlangen van opdrachtnemers in de keten en zichzelf dusdanig zouden willen inrichten dat een beroep op niet-verwijtbaarheid gedaan kon worden.

Uit de gesprekken die we gevoerd hebben met overheidspartijen (SZW, Provincies en Rijkswaterstaat), brancheorganisaties (Bouwend Nederland, FME en TLN) en grote aannemers en opdrachtgevers in met name de sectoren bouw, metaal, transport en technische installatie, bleek dat zeer divers met de ketenaansprakelijkheid werd omgegaan. Wat ook bleek was dat geen van de partijen een duidelijke invulling had voor het begrip “niet-verwijtbaar”. Daar heeft VRO de handschoen opgepakt.

Inmiddels bestaat het keurmerk PayChecked in Transport al meer dan 1 jaar, zijn 2 belangrijke onderdelen voor de niet-verwijtbaarheid een begrip in de bouw-, metaal-, technische installatie-, en baggersector, worden onze oplossingen erkend door Bouwend Nederland en FME en weten partijen ons te vinden bij lastige vraagstukken. Voor de evaluatie van de Wet Aanpak Schijnconstructies zijn wij zelfs apart benaderd om input te geven. Al met al ontwikkelingen waar we best trost op zijn.

"Maar we zijn er nog niet"

Momenteel zijn we bezig met het verder standaardiseren van ons risicomodel, een model wat opdrachtgevers helpt om aan de hand van risico’s passende maatregelen te nemen, en worden we gevraagd door partijen om dit risicomodel in te voeren in de organisatie of software.

Ook willen we de resultaten van onze WAS Compliance controles openbaar publiceren in een register zodat niet alleen de directe opdrachtgever hiervan kan profiteren maar iedere opdrachtgever in Nederland.

Wat vind je leuk aan het werk(en) bij VRO? 

Als ik vrienden probeer uit te leggen wat VRO precies doet, dan geef ik vaak aan dat wij financiële controles uitvoeren bij uitzendbedrijven en onderaannemers. Als vervolgens gevraagd wordt of dat een soort ISO-audits zijn, dan stem ik daar maar vaak mee in. Exact uitleggen wat VRO doet is namelijk best lastig voor mensen die niet thuis zijn in dit vakgebied. We zitten dan ook echt in een niche.

En juist omdat we in een niche werkzaam zijn en wet- en regelgeving in de sectoren waarin wij werkzaam zijn vaak verandert, biedt dit ons kansen. Deze kansen ontdekken, oplossingen hiervoor uitdenken, creëren en uitdragen, dat is wat mij energie geeft. Al van jongs af aan was ik dol op puzzelen. Eigenlijk doe ik dat nu nog steeds.

Wat vindt je belangrijk voor de klanten van VRO?

Onze klanten willen vooral kunnen ondernemen, doen waar ze goed in zijn.
Uitgangspunten hierbij zijn een gelijk speelveld en beperkte administratieve lasten. Wij hopen dat met WAS Compliance dit gelijke speelveld beter wordt bereikt, met name in risicosectoren. Door onze goede contacten met grote opdrachtgevers zien wij hier goede kansen voor onze klanten.

Het WAS Compliance certificaat van VRO biedt uitstekende mogelijkheden voor onze klanten om zich te kunnen onderscheiden richting opdrachtgevers en aantoonbaar te maken dat arbeidsvoorwaarden juist worden toegepast.
Het certificaat wordt ook steeds vaker gevraagd bij het aangaan van nieuwe overeenkomsten en enkele opdrachtgevers stellen het zelfs verplicht.

Wij verwachten van onze partners dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen en in ieder geval het juiste loon betalen. Dit kunnen ze aantoonbaar maken door het WAS-certificaat te behalen.” Aldus een grote speler in de technische installatie.

Mochten klanten vragen hebben over WAS Compliance of over andere (financiële) vraagstukken in ketens van arbeid, dan kunnen ze altijd contact met me opnemen. Ik leer namelijk zelf ook steeds weer van deze vragen en ik maak er graag tijd voor vrij. Men kan mij direct bellen op +31888944023 of mailen via jvdburgt@vro.nl

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de producten en diensten van VRO en op de hoogte blijven van de (ontwikkelingen in) normen? Schrijf je dan nu in voor de VRO Nieuwsbrief.

Elke maand het laatste nieuws in je mailbox