Life changing: een eigen huis mogelijk maken voor Flexwerkers

Op initiatief van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), is de Perspectiefverklaring ontwikkeld. Een verklaring waarmee flexmedewerkers een hypotheek kunnen aanvragen om een eigen huis te kopen. Ook HR Solutions bedrijf Manpower is gecertificeerd door VRO Certification en mag deze Perspectiefverklaring uitgeven.

Eva van Lent, HR Adviseur bij Manpower, vertelt: "Eind 2016 heeft Manpower besloten mee te doen met de pilot voor de Perspectiefverklaring. Dat heeft wel wat voeten in aarde gehad, het vraagt namelijk best wel wat van je organisatie. De juiste rekentools, een taxateur, vaste regels en procedures en een goed aanvraagproces. Het initiatief sluit goed aan bij onze visie om flexmedewerkers meer te helpen dan alleen een baan. Voor onze flexwerkers is het een 'Life changing event': iemand heeft nu toegang tot een hypotheek."

Wat is het verschil tussen de werkgevers- en de Perspectiefverklaring?

"De werkgeversverklaring gaat uit van de huidige situatie van een medewerker met een vast contract. De Perspectiefverklaring kijkt met name naar de toekomst: heeft iemand (zicht op) een bestendig inkomen, is er voldoende werkgelegenheid in de toekomst?

Er komen steeds minder vaste contracten en meer flexwerkers. Een hypotheekaanvraag op basis van een werkgeversverklaring is in mijn ogen niet meer van deze tijd."

Wat zijn belangrijke nieuwe (interne) ontwikkelingen, door de Perspectiefverklaring?

"Om als HR solutions bedrijf gecertificeerd te worden voor de Perspectiefverklaring, is een onafhankelijke taxateur een vereiste. Deze dient niet betrokken te zijn bij de flexwerker, dan ben je gekleurd en de taxateur moet kennis hebben van de arbeidsmarkt. Bij Manpower is de taxateur vanaf de pilot met de Perspectiefverklaring betrokken. De taxateur begrijpt het gedachtegoed en de noodzaak om het serieus aan te pakken en hoe je op een menselijke manier de regels toepast. Het mooie aan het initiatief, is dat er uniforme regels zijn voor de deelnemers waaronder Manpower."

Hoe reageren flexwerkers op de perspectiefverklaring?

"We krijgen goede en echt hartverwarmende reacties van onze flexwerkers, als we hen vragen wat zij ervan vinden. Maar er komen ook spontane reacties binnen, zoals: 'Ik ben aan het klussen in mijn nieuwe huis'. Manpower gelooft er in met de Perspectiefverklaring een verschil te maken voor mensen. De Perspectiefverklaring heeft een enorme toegevoegde waarde voor flexkrachten.

Wat zou je uitzendbureaus aanraden, die gecertificeerd willen worden?

"Er worden best veel eisen aan uitzendbureaus gesteld. Mijn advies is: neem er de tijd voor en pak het grondig aan. Ja je moet aan veel regels voldoen, maar die zijn er met reden.

Waar je ook je voordeel mee kunt doen, is goed af te stemmen met de certificeerder. Wij hebben veel gehad aan VRO: zij hebben ons de juiste interpretatie van de regels gegeven en voldoende ruimte om met hen te kunnen sparren."

U wilt aan de slag? Vraag het '6 stappenplan' aan voor uw certificering!

Wilt u ook gecertificeerd worden om Perspectiefverklaringen te mogen afgeven en vraagt u zich af waar te beginnen? Vraag dan nu het '6 stappenplan' van VRO aan. Daarin is opgenomen wat u moet doen om gecertificeerd te worden. 

 

 

 

Meer informatie? Volg de workshop over de Perspectiefverklaring

Wilt u meer weten over de Perspectiefverklaring? Neem dan een kijkje in onze veel gestelde vragen of meld u aan voor onze workshop 'Aan de slag met de Perspectiefverklaring'. Daarin nemen wij u stap voor stap mee in het proces. Na afloop weet u precies wat u moet doen om uw organisatie te laten certificeren. Meer informatie en data over deze workshop vindt u hier.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de Perspectiefverklaring en van ons aanbod aan trainingen en workshops? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Liever persoonlijk contact? Bel 088-8944001 of laat uw gegevens achter op onze contact pagina.