VRO ontwikkelt normenset perspectiefverklaring

Perspectiefverklaring; 'life-changing' voor uitzendkrachten.

De perspectiefverklaring is een feit. Uitzendbureaus die gecertificeerd zijn mogen een perspectiefverklaring uitgeven aan hun uitzendkrachten. De eerste ondernemingen zijn al getoetst in de pilotfase en zij worden vernoemd in het Register van Stichting Perspectiefverklaring.

De rol van VRO Services was het ontwikkelen van een normenset waar uitzendbureaus aan worden getoetst. VRO Certification zal de eerstkomende periode de inspecties uitvoeren.

Aanleiding

Gedurende lange tijd was het vrijwel onmogelijk voor uitzendkrachten om het huis dat zij op het oog hadden, te kunnen kopen. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek willen hypotheekverstrekkers graag de zekerheid dat de aanvrager de toekomstige hypotheeklasten kan dragen. Een vast contract is de meest gangbare optie om een hypotheek te kunnen krijgen.
Tot nu toe.

Brancheorganisatie ABU is verheugd over deze ontwikkeling. Directeur Jurriën Koops: “Met de oprichting van de stichting maken we in één keer een grote stap: het kopen van een eigen huis komt nu binnen handbereik van álle uitzendkrachten in Nederland. Tot nu konden uitzendkrachten namelijk alleen terecht bij uitzendbureaus die lid zijn van de ABU. Daarnaast draagt uitzendwerk op deze manier bij aan meer zekerheid voor werkenden.”

Normenset

In samenwerking met VRO Services is de normenset ontwikkeld. Deze normenset beschrijft hoe inspecties plaatsvinden en waaraan uitzendondernemingen moeten voldoen. Wanneer het uitzendbureau voldoet, worden zij opgenomen in het Register. Nu kan een uitzendkracht, in dienst van het uitzendbureau, aankloppen bij zijn/ haar intercedent en een aanvraag indienen. Na het doorlopen van een procedure, waarbij onder andere een arbeidsmarktscan wordt uitgevoerd, ontvangt de flexwerker de perspectiefverklaring bij een goed resultaat. Met deze perspectiefverklaring kan een uitzendkracht naar een hypotheekverstrekker die is aangesloten bij Stichting Perspectiefverklaring. Hypotheekverstrekkers kijken met de perspectiefverklaring naar het toekomstperspectief van de uitzendkracht en op basis daarvan is het mogelijk een hogere hypotheek te verstrekken. Voorheen keken hypotheekverstrekkers bij ZZP en uitzendkrachten naar het inkomen van de laatste 3 jaar. Op basis van het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar werd de hoogte van de hypotheek bepaald.

Achtergrond

Uitzendkrachten hebben vaak geen uitzicht op een vast contract. Daarnaast is het ook lastig een werkgeversverklaring of intentieverklaring te kunnen krijgen omdat ze vrijwel geen vaste werkgever hebben. In de tijd dat het aandeel flexwerken op de arbeidsmarkt enkel maar toeneemt zijn Randstad, Obvion en Vereniging Eigen Huis in 2013 een initiatief gestart. In de periode tot nu zijn enkele grote spelers in de uitzendbranche, bankwezen en vastgoedmarkt nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van de perspectiefverklaring. Na een succesvolle pilot is Stichting Perspectiefverklaring opgericht en zijn de eerste uitzendbureaus geïnspecteerd en gecertificeerd voor het uitgeven van een perspectiefverklaring.

Aanvragen

U wilt ook de perspectiefverklaring kunnen uitgeven aan uw uitzendkrachten? Lees meer op onze pagina perspectiefverklaring certificering

Stichting Perspectiefverklaring
Nieuwsbericht ABU